23-01-06

Even voorstellen.....

Mijn naam is Lambert, ik woor in Hamont-Achel en ben getrouwd met Jeaninne. We hebben samen een dochtertje van 11 jaren jong. Mijn vrouw is een beetje poesengek, dus loopt er een bonte lapjeskat bij ons rond. Deze poes luistert (soms) naar de naam "Tittemie". Op de onderstaande foto links. De rechtse kat is enkele jaren geleden overreden.

 

Tittemie en Prutske
 
Vrouw en dochter in de tuin van het Klokkenmuseum te Asten (Nl)
 
Favoriete bezigheden van het gezin.
 
Eveline tekent heel graag (en goed), ze tennist bij HTC en kijk graag TV. Mijn vrouw is naast kattengek ook heel muzikaal. In huis staan enkele keybords en ze heeft momenteel haar zinnen gezet op een Yamaha Tyros 2 XXL. Een pracht van een keyboard. Samen gaan we ook heel graag jaarlijks op reis. We hebben al een behoorlijk stukje wereld gezien. In het verleden waren we al in Mexico, Maine, Florida, Roemenie, Thailand, Canarische Eilanden, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Mallorca. Onze volgende uitstap zal heel waarschijnlijk Tunesie gaan worden. Ikzelf heb een heel spectrum van hobby's. Voornamelijk sterrenkunde (doe ik al 30 jaren lang), exotische vogeltjes, vissen, wandelen, duurloop en computergek (10u per dag).
 
Sterrenkunde.
 
Zoals eerder gezegd beoefen ik al ruim 30 jaren sterrenkunde als amateur-astronoom. Ik heb thuis enkele sterrenkijkers die regelmatig naar buiten gesjouwd worden.
Ik ben aangesloten bij de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde en aanverwante wetenschappen (VVS) en actief lid bij Noorderkroon-Achel. Bij laatstgenoemde vereniging fungeer ik al geruime tijd als secretaris. Dat brengt een hoop administarieve taken met zich mee. Naast deze taken werk ik ook veel sterrenkundige thema's uit die ik gebruik voor lezingen binnen kringverband, maar ook voor de plaatselijke basisschool (5e klassers) en lezingen extern, aan bijvoorbeeld andere dan sterrenkundige verenigingen. Als er vraag naar is en ik heb de tijd om ergens inleidende sterrenkunde te promoten, zal ik het niet laten.
 
Enkele foto's.
 
25 cm Newtonkijker op een zelfbouw Dobsonmontering, Volgkijker is een elfje. De zoeker is een gemodificeerde 300 mm telelens voorzien van een 12 mm oculair. Alles aan de 25 cm-kijker is zelfbouw. Ikzelf heb de hoofdspiegel geslepen en mijn collega, Job Beeren ontwikkelde en bouwde de kijkerbuis. Van deze kijker zijn tegelijkertijd 2 stuks gebouwd. Eentje voor mij en eentje voor mijn collega.
 
Dochter Eveline met eclipsbrilletje tijdens de october 2005 zonsverduistering.
 

Mijn kijker in ruststand. Merk op dat ik voor breedveldwaarnemingen een gemodificeerde 50 mm standaardlens gebruik. Werkt en kijkt heel ontspannen. 
 

Afbeelding van de maan, doorheen de 25 cm. Bijna geen vergroting gebruikt.
 

Een opname van de hemel tijdens de Perseiden van 2005. Belichting: 16s.

 

Opname van de Venusovergang op de sterrenwacht. Het zwarte bolletje is de planeet Venus die voor de zon door schuift.

 

Een beeld van de zonsverduistering oktober 2005. Dit is een zonneprojectie doorheen de 11 cm Newton.

 

Beide kijkers gericht op de zonsverduistering oct 2005.

 

Vogeltjes.

 

Graag hou ik me in de lege uurtjes bezig met exotische vogeltjes. Ik heb achter in de tuin enkele kooien staan die momenteel, vanwege de koude, afgeschermd zijn. Omdat het gevoelige soorten betreft heb ik een continue-verwarming met een 300 w infrarode lamp in de kleinste kooi hangen. De kooi is verder afgeschermd door aan de 5 zijden zwaar thermophan-glaspanelen te hangen. De vogeltjes zitten hierdoor erg warm. Zo warm zelfs dat het kweken gewoon doorgaat. Momenteel zitten de diamantduifjes en de zebravinken op nest.

 

Enkele foto's.

 

Afgeschermde hoofdkooi (links) en verwarmd slaaphok (rechts).

 

Zuidkant van het daghok.

 

Op deze opname zie je enkele bewoners; tijgervink, zebravink, japanse meeuw, goudamandine, gordelgrasmus, rijstvogel.
 

Diamantduifjes met goudamandine.

01:20 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Geachte Heer,

Gefeliciteerd met uw mooie website.
Ik ben er toevallig terechtgekomen terwijl ik informatie aan het zoeken was voor het zelf bouwen van een equatoriale tafel. (voor mijn dobson) Op uw foto's zie ik zo'n tafel staan, (prachtige teleskoop heeft U daar) Heeft U deze tafel ook zelf gemaakt? En zo ja, waar kan ik dan plannen of voorbeelden vinden om er ook zo een te maken?
Ikzelf ben verpleeglundige. Ik ben begonnen met sterrenkijken toen ik zo'n 10 jaar oud was en in Afrika woonde (Congo: het vroegere Zaire)Ik gebruikte enkel een verrekijker om naar deze prachtige sterrenhemel te kijken. Ik ben terug naar belgie gekomen toen ik 22 jaar was. Mijn teleurstelling was zeer groot toen ik hier (in de streek van Gent) naar de sterren keek. Er was bijna niets te zien.
De teleurstelling was zelfs zo groot dat ik een goede 20 jaar niet meer geobserveerd heb. Mijn belangstelling is teruggekomen met de komeet Hale-Bopp in 1997. (ben toen naar een sterrenwacht gegaan om deze komeet door een teleskoop te zien)Tot mijn verbazing merkte ik op dat ook hier mooie objecten waar te nemen waren. Ik ben toen begonnen met een Meade ETX 90mm en nadien heb ik zelf een 200mm gebouwd. En omdat ik nu interesse heb voor de fotografie ben ik op zoek naar een equatoriale tafel.

Vriendelijke groeten,

Helderweirt Alexis

Gepost door: Helderweirt Alexis | 05-04-07

tijgervink beste,
ten eerste prachtige site van jou,je gezin en liefhebberijen...maar ik ben via surfen tot hier geraakt en opgemerkt dat ge een tijgervinkje(s) in uw bezit hebt,nu is mijn vraag of ge deze verkoopt of waar ik er kan aanschaffen....ik ben er naar op zoek.

kun jij mij helpen?
dank bij voorbaat!

Serge

Gepost door: Serge | 29-10-07

lo ik heb uw site effe doorgekeken en gelezen dat u een sterrenkundige bent
nu,ik ben al enkele uren over google informatie aan het zoeken over hoe sterrenkundigen te werk gaan maar heb niks gevonden zou u mij daarbij kunnen helpen
voorbaat dank
jasper

Gepost door: JASPER | 08-09-08

De commentaren zijn gesloten.