29-01-06

Sterrenkijkers zelf bouwen.

Ik zit al een kleine 30 jaren actief bezig in de sterrenkunde. Niet alleen de boekjes lezen, maar actief bezig in het veld. Dertig jaren geleden schafte ik mijn eerste kleine sterrenkijker aan. Het was een 5 cm lenzenkijker. Met dit kijkertje was ik al snel uitgekeken en schafte een 11 cm Newton aan. Indertijd waren dat de eerste sterrenkijkers die al een beetje formaat hadden. Kostprijs, toendertijd; 24.000 Bfr. Belachelijk veel, maar wat doe je?   Aanschaffen, die handel en verwonderd kijken naar datgene wt zich boven ons hoofd afspeelde.

Met dit kijkertje heb ik de hele sterrenhemel leren kennen. De eerste pogingen tot fotograferen en de eerste stappen in het keihard ombouwen van dit instrument. Ervaring leert dat als je goed oplet wat je doet kan je de grenzen van een dergelijk intrument verleggen. Maar toch.... het blijft maar een 11 cm kijkertje. Door de jaren heen kwam het idee op om samen met en vriend iets zwaarders te bouwen. We gingen voor twee 25 cm Newtonkijkers. Optiek in eigen beheer te slijpen.

Twee sets glasschijven en poeders. Het slijpen kan beginnen!

De zolder ingericht als slijpatelier. Links zie je een deel van de meetbank.

Zelfs de meetinstrumenten zijn zelfbouw. Meten tot op 1/20.000e van een mm.

Een kant en klare 25 cm spiegel, in eigen beheer geslepen. Links ervan zie je de spiegelcel.

De kijker heeft een heel zware equatoriale montering. Omdat ik enkele uren moet sleutelen voordat ik kan waarnemen heb ik een Dobsonmontering gebouwd. In vijf minuten tijd zit de hele kijker met montering in de wagen als we op verplaatsing willen gaan.

 

Enkele jaren geleden heb ik een volledig nieuwe Dobsonmontering gemaakt. Bedoeling was een nog soepelere werking te hebben en een heel komplete opslagruimte voor alle accersoires en de elektronica. Tot op de dag van vandaag werk ik met deze kijker.

Een blik op mijne zolder die ik een beetje heb ingericht als sterrenwacht.

21:23 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste Lambert,

Ik zag dat je zelf spiegels slijpt. Slijp je ook voor medeastronomen? Heb je een prijsindicatie, lijst van spiegels?


Mvg,
Frank.

Gepost door: Frank | 02-06-10

De commentaren zijn gesloten.