31-01-06

Een nachtje onder de sterren!

Gisteren, 30 januari 2006. Kan niet slapen en buiten is het kraakhelder (en ijskoud). Wat doe je dan? Verrekijker en digitale camera met statief meenemen en naar de sterrenwacht. Ik heb afgelopen nacht 75 digitale opnamens van de winterhemel gemaakt. Enkele daarvan heb ik een beetje geboost met een beeldbewerkingsprogrammaatje. Enkele beeldjes, ter animatie:

Sterrenbeeld Perseus en Casseiopeia boven de koepel van de sterrenwacht.

Grote Hond en Orion boven de zuidelijke horizon.

Als je goed kijkt zie je links onder in beeld de toren van de sterrenwacht.

 

Als afsluiter nog eentje uit de oude doos; komeet Hyacutake.

03:53 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-01-06

wat doe jij vannacht??

Sterren kijken, fotograferen en dan deze nacht de beelden electronisch opwaarderen is een manier om de nacht klein te krijgen. Ik laat enkele afbeeldingen zien en dan.....

 

Deze opname is destijds gemaakt met een traditionele 400 ASA Fuji-film. Deze film heeft bij verzadiging een groenzweem. De belichtingstijd is niet minder dan 20 minuten met een Petri MF104 en een 50mm standaard-lens.

Een foto van het zelfde caliber, maar dan electronisch bewerkt zodat de groenzweem verdwenen is.

 

Een hele mooie film om mee te werken WAS Kodak TP2415. Was, want ie is niet meer te verkrijgen. Met deze film kan je eindeloos uitvergroten, zonder resolutieverlies. Gelukkig dat we tegenwoordig digitaal kunnen.

 

Nog even naar buiten, nachtopnames maken en dan lekker slapen!!

 

22:14 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Sterrenkijkers zelf bouwen.

Ik zit al een kleine 30 jaren actief bezig in de sterrenkunde. Niet alleen de boekjes lezen, maar actief bezig in het veld. Dertig jaren geleden schafte ik mijn eerste kleine sterrenkijker aan. Het was een 5 cm lenzenkijker. Met dit kijkertje was ik al snel uitgekeken en schafte een 11 cm Newton aan. Indertijd waren dat de eerste sterrenkijkers die al een beetje formaat hadden. Kostprijs, toendertijd; 24.000 Bfr. Belachelijk veel, maar wat doe je?   Aanschaffen, die handel en verwonderd kijken naar datgene wt zich boven ons hoofd afspeelde.

Met dit kijkertje heb ik de hele sterrenhemel leren kennen. De eerste pogingen tot fotograferen en de eerste stappen in het keihard ombouwen van dit instrument. Ervaring leert dat als je goed oplet wat je doet kan je de grenzen van een dergelijk intrument verleggen. Maar toch.... het blijft maar een 11 cm kijkertje. Door de jaren heen kwam het idee op om samen met en vriend iets zwaarders te bouwen. We gingen voor twee 25 cm Newtonkijkers. Optiek in eigen beheer te slijpen.

Twee sets glasschijven en poeders. Het slijpen kan beginnen!

De zolder ingericht als slijpatelier. Links zie je een deel van de meetbank.

Zelfs de meetinstrumenten zijn zelfbouw. Meten tot op 1/20.000e van een mm.

Een kant en klare 25 cm spiegel, in eigen beheer geslepen. Links ervan zie je de spiegelcel.

De kijker heeft een heel zware equatoriale montering. Omdat ik enkele uren moet sleutelen voordat ik kan waarnemen heb ik een Dobsonmontering gebouwd. In vijf minuten tijd zit de hele kijker met montering in de wagen als we op verplaatsing willen gaan.

 

Enkele jaren geleden heb ik een volledig nieuwe Dobsonmontering gemaakt. Bedoeling was een nog soepelere werking te hebben en een heel komplete opslagruimte voor alle accersoires en de elektronica. Tot op de dag van vandaag werk ik met deze kijker.

Een blik op mijne zolder die ik een beetje heb ingericht als sterrenwacht.

21:23 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-01-06

Weer of geen weer.

Het is niet altijd vanzelfsprekend; kijkavonden organiseren. De ene dag voorspelt men heldere nachten, dan andere dag donkere ondoordringbare wolken.

 

Op zich allemaal mooi. Maar weervoorspellen op een paar vierkante kilometers is niet zo evident. Ik ben me daar van bewust. Het resultaat is dat we nogal eens met de handen in het haar zitten. Wat gaan we doen? Rukken we met het volledige instrumentarium uit, of gaan we andere dingen verzinnen om de nacht klein te krijgen?

 

Meestal is het wel zo dat je zelf leert hoe je het weer moet lezen. Je gaat meer en meer op je eigen inzicht vertrouwen, meer en meer de juiste voortekenen herkennen. Toch wel handig is dat je tegenwoordig a la minute satellietfoto's kunt downloaden. Het maakt het hele plaatselijke weervoorspellingsgebeuren allen maar interessanter.

 

Op naar de eerstvolgende kijkavonden ( en hopen op heldere hemel)

 

Tot kijk!!

 

 

20:01 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-01-06

Even voorstellen.....

Mijn naam is Lambert, ik woor in Hamont-Achel en ben getrouwd met Jeaninne. We hebben samen een dochtertje van 11 jaren jong. Mijn vrouw is een beetje poesengek, dus loopt er een bonte lapjeskat bij ons rond. Deze poes luistert (soms) naar de naam "Tittemie". Op de onderstaande foto links. De rechtse kat is enkele jaren geleden overreden.

 

Tittemie en Prutske
 
Vrouw en dochter in de tuin van het Klokkenmuseum te Asten (Nl)
 
Favoriete bezigheden van het gezin.
 
Eveline tekent heel graag (en goed), ze tennist bij HTC en kijk graag TV. Mijn vrouw is naast kattengek ook heel muzikaal. In huis staan enkele keybords en ze heeft momenteel haar zinnen gezet op een Yamaha Tyros 2 XXL. Een pracht van een keyboard. Samen gaan we ook heel graag jaarlijks op reis. We hebben al een behoorlijk stukje wereld gezien. In het verleden waren we al in Mexico, Maine, Florida, Roemenie, Thailand, Canarische Eilanden, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Mallorca. Onze volgende uitstap zal heel waarschijnlijk Tunesie gaan worden. Ikzelf heb een heel spectrum van hobby's. Voornamelijk sterrenkunde (doe ik al 30 jaren lang), exotische vogeltjes, vissen, wandelen, duurloop en computergek (10u per dag).
 
Sterrenkunde.
 
Zoals eerder gezegd beoefen ik al ruim 30 jaren sterrenkunde als amateur-astronoom. Ik heb thuis enkele sterrenkijkers die regelmatig naar buiten gesjouwd worden.
Ik ben aangesloten bij de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde en aanverwante wetenschappen (VVS) en actief lid bij Noorderkroon-Achel. Bij laatstgenoemde vereniging fungeer ik al geruime tijd als secretaris. Dat brengt een hoop administarieve taken met zich mee. Naast deze taken werk ik ook veel sterrenkundige thema's uit die ik gebruik voor lezingen binnen kringverband, maar ook voor de plaatselijke basisschool (5e klassers) en lezingen extern, aan bijvoorbeeld andere dan sterrenkundige verenigingen. Als er vraag naar is en ik heb de tijd om ergens inleidende sterrenkunde te promoten, zal ik het niet laten.
 
Enkele foto's.
 
25 cm Newtonkijker op een zelfbouw Dobsonmontering, Volgkijker is een elfje. De zoeker is een gemodificeerde 300 mm telelens voorzien van een 12 mm oculair. Alles aan de 25 cm-kijker is zelfbouw. Ikzelf heb de hoofdspiegel geslepen en mijn collega, Job Beeren ontwikkelde en bouwde de kijkerbuis. Van deze kijker zijn tegelijkertijd 2 stuks gebouwd. Eentje voor mij en eentje voor mijn collega.
 
Dochter Eveline met eclipsbrilletje tijdens de october 2005 zonsverduistering.
 

Mijn kijker in ruststand. Merk op dat ik voor breedveldwaarnemingen een gemodificeerde 50 mm standaardlens gebruik. Werkt en kijkt heel ontspannen. 
 

Afbeelding van de maan, doorheen de 25 cm. Bijna geen vergroting gebruikt.
 

Een opname van de hemel tijdens de Perseiden van 2005. Belichting: 16s.

 

Opname van de Venusovergang op de sterrenwacht. Het zwarte bolletje is de planeet Venus die voor de zon door schuift.

 

Een beeld van de zonsverduistering oktober 2005. Dit is een zonneprojectie doorheen de 11 cm Newton.

 

Beide kijkers gericht op de zonsverduistering oct 2005.

 

Vogeltjes.

 

Graag hou ik me in de lege uurtjes bezig met exotische vogeltjes. Ik heb achter in de tuin enkele kooien staan die momenteel, vanwege de koude, afgeschermd zijn. Omdat het gevoelige soorten betreft heb ik een continue-verwarming met een 300 w infrarode lamp in de kleinste kooi hangen. De kooi is verder afgeschermd door aan de 5 zijden zwaar thermophan-glaspanelen te hangen. De vogeltjes zitten hierdoor erg warm. Zo warm zelfs dat het kweken gewoon doorgaat. Momenteel zitten de diamantduifjes en de zebravinken op nest.

 

Enkele foto's.

 

Afgeschermde hoofdkooi (links) en verwarmd slaaphok (rechts).

 

Zuidkant van het daghok.

 

Op deze opname zie je enkele bewoners; tijgervink, zebravink, japanse meeuw, goudamandine, gordelgrasmus, rijstvogel.
 

Diamantduifjes met goudamandine.

01:20 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

 

01:19 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |